Föreläsare under Kallbadsveckan 2024


Möt alla våra föreläsare under Kallbadsveckan 2024. Låt dig inspireras, lära och förundras av föreläsningar på temat ”Back to nature”.
Du kan boka din plats till respektive föreläsning när du köper ditt badpass.
Sidan uppdateras löpande.


Köp badpass

Hans Hägglund, ”bastudoktor”, läkare och professor

Föreläsning: Bastubad – bra för hälsan?

Under Kallbadsveckan föreläser Hans Hägglund om bastubadets hälsofördelar, och ger en historisk inblick i hur bastubadet har sett ut genom tiderna.

Bastun kallades förr för den ”fattiges apotek”, och det var vanligt att den användes som sjukstuga; det var där både förlossningar och liksvepningar ägde rum.

Genom att bada bastu kan vi effektivt öka kroppstemperaturen, svettas och förbättra blodcirkulationen, och forskning visar att hälsoeffekterna av bastubadet är många. Samtidigt finns det många myter om bastubadandets effekter. Vilka är egentligen hälsoeffekterna av bastubad?

Hans Hägglund är cancerläkare, forskare, professor och ”bastudoktor” vid Svenska Bastuakademin och International Sauna Association. Under Kallbadsveckan kommer Hans att berätta om vilka effekter regelbundet bastande har på kroppen, om det kan minska risken eller symptomen av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, lungsjukdomar, stroke och demens.

– Jag ser gärna att bastubad skrivs ut på recept i framtiden, säger Hans Hägglund.

Vill du veta mer om bastubadets hälsofördelar? Ta del av Hans Hägglunds föreläsning under Kallbadsveckan.

Tid: torsdag 1 februari 18:30-19:30.
Plats: Elite Hotels Marina Plaza, Kungstorget 6, Helsingborg.
Antal platser: 50, boka plats när du köper ditt badpass.

Alexandra Maliganis, yogalärare, yogautbildare och massör

Föreläsning: Andetagets värde

Alexandra Maliganis är yogalärare, yogautbildare och massör som under Kallbadsveckan föreläser om andetaget. Hon har varit verksam inom yogans värld i över 15 års tid och har utbildat på yogalärarutbildningar där andning och meditation varit i främsta fokus.

– Andetaget kan vara ett kraftfullt verktyg på yogamattan, likväl som i vardagen. Det är något som ständigt är med oss och som vi lätt tar för givet, berättar Alexandra.

Andetaget är det som ger oss livet, det som är vår existens. I en stressig vardag, med mycket stress och måsten kan det därför vara extra viktigt att förstå andetagets betydelse och värde – för att vi ska kunna leva mer i harmoni.

Lär dig mer om andetaget och hur man hittar lugnet och kan minska stress tillsammans med Alexandra Maliganis under Kallbadsveckan.

Tid: söndag 4 februari 11:30-13:00.
Plats: Kulturmagasinet på Fredriksdal, Gisela Trapps väg 1, Helsingborg.
Antal platser: 50, boka plats när du köper ditt badpass.

Kalle Rosensköld, föreläsare, utbildare, rådgivare och coach

Föreläsning: Nedsläckt men upplyst

Kalle Rosensköld har i över 20 års tid arbetat med människor i förändring på arbetsmarknad, karriär och arbetsliv. Han har som jobbcoach arbetat nära människor som ofrivilligt utsatts för hastiga förändringar och kriser i form av varsel och uppsägningar.

Under Kallbadsveckan håller han i föreläsningen ”Nedsläckt men upplyst”, där han delar med sig av erfarenheter och lärdomar kring förändringar, krishantering samt naturens påverkan på mående och självledarskap.

Kalle Rosensköld har medverkat i SVT:s sociala experiment ”Nedsläckt Land”, samhällsserien på SVT Play som i sex delar beskriver vad som händer i Sverige vid en större kris. Över 2 miljoner människor har sett serien där Kalle och 9 andra främlingar utsätts för ett nationellt strömavbrott.

Under sin föreläsning delar Kalle med sig av både bilder och berättelser, tips och motivation kring man kan bygga mentala ”förändringsmuskler”, hur man hittar sin roll i samarbeten och hur naturen blivit hans go-to-place för återhämtning, reflektion och framåtrörelse.  

Kalle har sportfiskat hela sitt liv och hans timmar på vattnet och i skog och mark är oräkneliga, och hans absoluta favoritplats för sömn är en natt i ett vindskydd som han tar med sig till sina fiskevatten. Dessutom är han kallbadare och badar året om i både hav och insjö.

Föreläsningen pågår i 60 minuter, inklusive tid för frågor och vi rekommenderar er att kolla på serien innan föreläsningen:

Nedsläckt land | SVT Play

Tid: lördag 3 februari 15.00-16.00
Plats: Dunkers Kulturhus, Kungsgatan 11, Helsingborg.
Antal platser: 50, boka plats när du köper ditt badpass.

Vanessa Reyners, arbetsterapeut och coach

Föreläsning: Naturens kraft

Vanessa Reyners driver företaget NatuRey AB, som arbetar med hälsa och välmående genom kontakt med naturen. Vanessa är legitimerad arbetsterapeut och diplomerad coach. Under kallbadsveckan föreläser hon om naturens kraft och vad som händer med oss människor när vi är i naturen, varför våra hjärnor har så att ta till sig av naturen och hur vi kan använda oss av naturen för att ge kroppen återhämtning.

– Min förhoppning är att kunna inspirera andra till att vilja vara mer i och med naturen. Temat Back to Nature ligger helt rätt i tiden och jag ser fram emot att få vara en del av programmet, säger Vanessa.

Välkommen till en inspirerande timme där du kommer att få ny kunskap kring naturens hälsofrämjande egenskaper och inspiration till att både ”göra” och ”vara” i naturen.

Tid: fredag 2 februari 18:00-19.00
Plats: Choice grand hotel, Helsingborg.
Antal platser: 50, boka plats när du köper ditt badpass.