Frågor och svar
Kallbadsveckan
Frågor och svar
Vi planerar evenemanget inför 2024 och kommer att gå ut med ett datum under våren 2023.
I våra tre olika badpass ingår alla aktiviteter och programpunkter för den eller de dagar som du har köpt ditt badpass för.
För att delta i vissa av våra aktiviteter behöver du förboka plats och till några av är det bara att droppa-in. I programmet framgår det vilka aktiviteter du behöver förboka din plats till.
Ja, det kan du. Men inte online. Besök Kallis eller Pålsjöbaden för att betala med ditt friskvårdsbidrag.
En bastuvärd tar med dig runt på kallbadhuset och följer dig genom hela processen av det vi kallar SPA på Helsingborgsvis. Du blir informerad om vad man ska tänka på i bastun, hur man använder saltskrubben och hur man bör andas när man är i vattnet. Du får en miniföreläsning om hälsoeffekterna med kallbad och får även prova på en kort aufguss.
Aufguss är en 10 minuter lång mindfulness i bastun. Eteriska oljor hälls över bastuns heta stenar, doften och värmen fläktas sedan mjukt ner på dig. Vi startar alltid aufguss i den ena bastun, för att sedan gå över till den andra.
Bastuchill och bastuextrem är en avkopplande aufguss-upplevelse med det lilla extra. I båda aktiviteterna ingår aufguss, en saltskrubb, juice och färsk frukt.
Bastun står varm och redo klockan 07.00 så du hinner basta och bada innan jobbet. 07.30 är det dags för aufguss och saltskrubb i bastun. Morgonen avslutas med en rykande kopp kaffe och en god fralla i relaxen och sen är du redo för en ny dag. Fralla ingår i before work bastu.
Följ med på en smakrik hälsoresa till badlejonens Helsingborg anno: 1910.
Två kulturhistoriker bjuder in dig på en resa från 1910 fram till idag. Det blir upplevelse för alla sinnen. Vid den varma bakugnen från 1799 får du läckra och nyttiga smakprov.
I programmet ingår också ett besök i stadskvarteret där tiden vridits tillbaka till 1910 och apoteket Kärnan delar med sig av sina kurer.
Under resan möter du tvätterskan ”Slabb-Emma” som berättar alla nyheter före tidningarna och ”baddrottningen Astrid” som upptäckt gemensamhetsbaden i Mölle.
En föreläsning med guidning genom hela lakritsens historia och om hur du använder lakrits i vardagen inom matlagning, bakning och skönhet, samt hur du kan använda lakrits för att kurera dig vid sjukdom. Föreläsningen varar i cirka 30 minuter.
Mejla till kallbadsveckan@helsingborg.se eller ring till kontaktcenter, telefonnummer 042-10 50 00
Ja, badpasset är personligt och kan inte överlåtas till någon annan person. Du som köper Stora badpasset VIP ska även kunna visa upp giltigt hel- eller halvårskort när du köper ditt badpass.
Du hämtar ut ditt förköpta badpass under ordinarie öppettider på något av våra tre kallbadhus.
Nej, eftersom det är möjligt i kallbada i alla väder och badhusen hålls öppna.
På alla tre kallbadhus finns separata bad för män och kvinnor. I programmet finns tidpunkter för gemensam bastu, övriga tider är det separata bad. Under den gemensamma bastun krävs att ni kommer som ett sällskap. Är du ensam hänvisas du till övriga tider.
Undvik kallbad och bastu vid sjukdomskänsla, om du har akut migrän eller haft en hjärtinfarkt. Rådgör med läkare om du har en hjärtsjukdom, högt blodtryck eller överaktiv sköldkörtel. Är du äldre och har lågt blodtryck ska du vara försiktig vid kylning av kroppen.
På alla badhus är dusch innan bastubad obligatoriskt. Du bastar utan badkläder och använder en handduk att sitta på. Alkohol är förbjudet på såväl Kallis som Pålsjöbaden, men frihet under ansvar gäller på Råå kallbadhus. Badskor är att rekommendera. Fotografering bland andra gäster är inte tillåtet.
Kallis, Pålsjöbaden och Rååbadarna har skåp för värdesaker. Ta med ett hänglås.
Alla är välkomna till Kallbadsveckan. Barn upp till 16 år är välkomna i sällskap av vuxen och barn upp till 13 år går in gratis på evenemanget.